Het lijkt wel of wandelen in Oostenrijk is uitgevonden. Het is praktisch de volkssport nummer één in het kleine alpenlandje.  Of je nu voor een stevige tocht door de bergen gaat of liever wat rustiger aandoet lang een mooi meer of door één van de vele natuurgebieden.  Wandelen in Oostenrijk is gewoon leuk, gezond, sportief en vooral erg mooi. 

De meerdaagse huttentochten zijn in Oostenrijk razend populair. Het is een soort van digitale detox, want de kans dat je 4G ontvangst hebt in de bergen is klein. Tijdens zo’n huttentocht loop je van hut naar hut met slechts een rugzak met een beetje bagage.

Éénmaal bij de hut aangekomen wacht er een koud biertje of een lekker wijntje voor je. De huttenwaard kookt iedere avond een stevige maaltijd en om 10 uur gaan de lampen uit en is het tijd om je matras op te zoeken.  De volgende morgen staat je ontbijtje al vroeg klaar.

Wandelen met kinderen in Oostenrijk

Oostenrijk is als bestemming zeer kindvriendelijk, logisch want een wandelvakantie met het gezin in Oostenrijk is namelijk een actieve vakantie.  Dat is gelijk een voordeeltje want wat zullen de kids ’s avonds goed slapen.

Steeds meer vakantieregio’s in Oostenrijk hebben speciale familie wandelroutes. Je loopt dan langs een avonturen pad of je loopt de berg op en gaat met een rodelbaan naar beneden.  Een andere leuke optie is de berg op met de kabelbaan en dan rustig naar beden lopen.  Zorg trouwens wel dat je altijd bent voorbereid op slecht weer. Een rugzak met een regenjas, wat water en een paar lekkere repen mogen zeker niet ontbreken.

Voorbereidingen voor een wandelvakantie naar Oostenrijk

Een beetje voorbereiding kan geen kwaad, zorg bijvoorbeeld voor een paar goede stevige wandelschoenen. Om blaren te voorkomen kun je deze alvast inlopen.  Wandelen in de bergen op je sportschoenen of slippers is geen aanrader en kan leiden tot  gevaarlijke situaties.  Een reddingsoperatie in de bergen is niet goedkoop en als het verwijtbaar is door bijvoorbeeld onvoorbereid op pad te gaan kan een reisverzekeraar weigeren om uit te betalen.

Verder is een beetje conditie nooit verkeerd, dus wandel thuis alvast een paar flinke wandelingen.  Dat voorkomt dat je in Oostenrijk al na een half uur staat te puffen.

Een goede regenjas is zeker aan te raden in de bergen, ook in de zomermaanden kan het weer in de Alpen snel omslaan en kan een warme dag in een paar minuten veranderen in een koude natte dag.  Laat je dan ook goed voorlichten bij de bekende buitensport winkels over je uitrusting.